ТАНЦОВО СТУДИО „КАЛИНА РАДА“

decor

Танцово студио „Калина Рада” е създадено през 2009 г, като първата репетиция е проведена на 4 декември същата година. Две години и половина по-късно, в студиото вече играят 60 танцьори, като са отработени близо 60 хора. Повечето от тях са базирани на автентични български фолклорни модели. Има и разработени, както наши, така и хора на други балкански народи.

Гордост за студиото е, че на заниманията деца идват заедно с родителите си, за да научат български хора. Възрастта на участниците е от 5 до 55 години.  Ръководител е Румен Иванов.

„Калина Рада“ участва с успех на национални танцови фестивали, където демонстрират колоритно и запомнящо се присъствие и често се връща с  награди.  Клубът е носители на приза за най-атрактивен състав от фестивала „Мизия танцува“ в Плевен през 2011 г и на специалната награда от „Болярско надиграване“ във Велико Търново през 2012 г.  Танцьорите от студиото са представяли България в Барселона и Палма де Майорка. Там излизат на сцената заедно с Валя Балканска и Петър Янев за концерта „С България в сърцето“, като специални гости на Асоциацията на българите в Майорка. Гостували са в Охрид за фестивала „Разиграно оро“.

Танцово студио „Калина Рада“  с успех съхранява народните традиции, като вече в продължение на пет поредни години организира площадни възстановки на Сирни Заговезни и Цветница. Изпълнителите винаги танцуват закичени с изработени от самите тях уникални капански китки, което само по себе си е израз на приемственост и жест за съхраняване на народните традиции. Танцови инструктори в „Калина Рада“ са Жулиета Иванова и Румен Иванов.