Читалище „Развитие“ награждава областния управител

Тази година най-старата светска институция в Разград – Народно читалище „Развитие 1869“ отбелязва своя 150-годишен юбилей. По случая през последните месеци се състояха различни общоградски концерти, но кулминацията на честванията ще бъде в Деня на народните будители – 1-ви ноември. На официална церемония в сградата на културната институция ще се състои връчването на специалната награда на името на основателя на читалището Димитър Хранов. Тя представлява бронзов плакет – релефно портретно изображение на основоположника. Отличието ще бъде предоставено на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен заради помощта от негова страна за смяната на дограмата и подобряването на енергийната ефективност на читалището.

Решението за учредяването на наградата е взето на заседание на читалищното настоятелство на 27-ми септември миналата година, а решението за номинацията е от четвърти април тази година. „Досега не е имало награда за особено голям принос към читалището, през годините разчитаме на спомоществователи“, изтъкна секретарят на институцията Любомир Илиев. Целта е да се стимулира активното участие в читалищния живот, популяризиране на просветителската дейност и съхраняване на българските традиции и култура.

Любомир Илиев допълни, че дограмата не е сменяна от 50-те години на миналия век. Това е водило до загуба на топлина през зимата и големи разходи за отопление. Според изчисления подмяната й би струвала между 40 и 50 хиляди лева. Поради непосилния разход от културната институция са потърсили помощта на областния управител и месец след това казусът вече е бил решен. „Сигурни сме, че зимата ще харчим по-малко пари, а през цялата година сградата ще е по-комфортна за използване“, посочи Любомир Илиев. Дограмата на Стария театър беше сменена с финансовата подкрепа на председателството на Турската агенция за сътрудничество и координация.

Празничната програма в културната институция ще започне в 18 часа, когато в театралната сграда ще бъде открита фотоизложба, проследяваща историята на читалището от миналото до днес. В рамките на тържеството ще се връчат и наградите „Никола Икономов“. След това празникът ще се пренесе на сцената, където ще се поставят не едно, а две театрални представления.

Специална ще бъде постановката на откъс от първото театрално представление в Разград „Многострадалната Геновева“. В образа на Графа ще се превъплъти самият Любомир Илиев, който ще си партнира с председателя на читалищното настоятелство Красимир Харалампиев и членовете Илко Костов, Пешо Димитров и Стамен Матеев. Режисьор и постановчик е актьорът и ръководител на Младежка формация за театър „Импулс“ към читалището Веселин Керемедчиев. „Решихме, че би било хубаво след 150 години да се върнем към корените на театъра, когато председателят и членовете на настоятелството са били първите актьори“, обясни Любомир Илиев. След това младите актьори от „Импулс“ ще представят постановка, която също датира от Възраждането, „Женско царство“.

Десислава СТЕФАНОВА, Вестник „Екип 7“

decor