МЛАДЕЖКА ФОРМАЦИЯ ЗА ТЕАТЪР „ИМПУЛС”

Младежка формация за театър „Импулс“

decor

Младежка формация за театър „Импулс” при НЧ „Развитие  1869”  е създадена под ръководството на актрисата Мария Петрова – Енева през 1997 г, от група ученици, желаещи да се занимават с театър.

В годините на своето съществуване, трупата участва активно в културния живот на града, като се е превърнала в запазена марка за качество, оригиналност и творчески провокации.

Освен на местно ниво, трупата е позната на театралната общественост от многобройните си участия в национални фестивали за ученици в София, Русе, Велико Търново, Варна, Сливен, Каварна, Нова Загора. От повечето от тях „Импулс“ са се завръщали с престижни награди.

Сред постановките, направени под ръководството на Мария Петрова – Енева, са „Славеят и розата“ по Оскар Уайлд, „Любов“ по Мигел де Онамуно и Оскар Уайлд, „Змеева сватба“ по П. Тодоров, „Уважаема Елена Сергеевна“ по Людмила Разумовская и др.

В паметта на зрителите ще останат и авторски спектакли като „Дуелът“, посветен на 200 годишнината от рождението на Александър Сергеевич Пушкин, „Спасена рапсодия“, „Приказка за теб“, „Гняв“ и др.

С тези постановки формацията печели голямата награда   за най-добро представление  от Национален фестивал  на ученическите театри- Сливен-1998 г, голямата награда от Международен  театрален фестивал  ”Приказка за теб” – Варна – 2004 г, както и призове за най-добър спектакъл   от Фестивал на любителските театри в  Каварна, от ученически театрален фестивал”Климент Михайлов” в Русе и др.

От 2016 г. ръководител на МФТ „Импулс” е Веселин Керемедчиев. Формацията продължава да участва активно в културния живот на града, с оригиналност и на високо творческо ниво. Първото заглавие, с което се заемат младите артисти под ръководството на Керемедчиев, е „Женско царство” от Ст. Л. Костов. През юбилейната 2019 г. формацията представя пиесата  „Таралеж“ на Иван Радоев.

Двата спектакъла са оценени високо от публиката и журито на фестивалите и конкурсите, на които са  показвани. С тях формацията печели специалната награда от Националния фестивал „Малкият принц“ във Велико Търново, първа награда от същия фестивал, две първи награди за главна и поддържаща мъжка роля от Национален фестивал „Климент Михайлов“ в Русе.