БАЛЕТНА ШКОЛА

decor

Балетна школа към НЧ „Развитие 1869“ е създадена на 11 септември 1975 г. от Мария Керчева, която и до днес е неин ръководител.  През годините като корепетитори й помагат Лили Бояджиева, Красен Иванов, Даниела Никифорова, Надежда Радославова и Галина Героева.

Смело може да се заяви, че през школата са минали цели поколения, като днес я посещават внучките на нейните първи възпитанички. Тук тайните на балетното изкуство през годините са разгадавали  над 3500  деца. Балетна школа е носител е на множество награди от наши и международни конкурси. Само през миналата година малките грации завоюваха две първи награди от Националния конкурс за руска песен и танц, първа награда от Националния фестивал „Магията на танца“.

Балетна школа към НЧ „Развитие 1869“ е една от малкото в страната, която работи за популяризирането на балетното изкуство сред подрастващите и съхраняването на българските традиции в него.

Днес в нея се обучават повече от 100 деца, на възраст от 6 до 18 години.

С малките балерини, освен Мария Керчева, работят преподавателките Виолета Желязкова и Милена Милева. Всички те възпитават малките прими в дисциплина и трудолюбие. Не случайно децата от Школата често са сред най-добрите ученици в града.

Заниманията по балет формират у момичетата усет към естетичното, чувство за ритъм, развиват общата им култура и им помагат да израснат силни, здрави, подвижни и гъвкави.

Основното, което преподавателите в Балетна школа се стремят да им предадат, е да се посветят на изкуството с любов и да се забавляват истински, докато танцуват.

През юбилейната 2019 г. те се завърнаха с две втори и едно трето място от Националния конкурс за руска песен и танц. Малките прими впечатлиха организатори и публика и с участието си в международния фестивал „Магията на Венеция“ в Италия през миналата и в Улцин, Черна гора, през настоящата юбилейна  година.

През 2019 г. балерините на читалището завоюваха пет награди от Танцовия фестивал „България танцува“ в Димитровград, в конкуренцията на над 2000 участници, някои от които възпитаници на балетни училища. Разградските момичета заслужиха две втори и едно трето място, приз за цялостно развитие и една индивидуална стипендия.