ХОР „ЖЕЛЕЗНИ СТРУНИ“

decor

115 ГОДИНИ ИСТОРИЯ

През 2019  г. хор „Железни струни“ отбеляза 115 години от създаването си. Хоровото пеене в Разград има по-дълга история, но тази на струнниците започва на 23 април 1904 г. Тогава 9 ученици, 19 служители и работници правят учредителна сбирка, на която се взема решение за основаване на певческо дружество. Избрано е и първото настоятелство на организацията. В него влизат Александър Чакъров – председател, Марко Сапарев – подпредседател, Страшимир Стоянов – секретар, Борис Шалварджиев – библиотекар и Коста Бърнев, диригент и управител.  Така на бял свят се появява осмият поред хор в страната.

Предложението за името „Железни струни“ дава Марко Сапарев. Аргументите му са, че названието отговаря на желанието на основателите творението им да бъде „здраво и издръжливо, както металните струни на китарата, та да може за дълго време да задоволява културните потребности на разградското общество“. Става точно така. Оттогава досега над 4000 разградчани са дали своя талант и ентусиазъм в утвърждаването на хора като „Железни струни“.

От началото на 90-те години основна роля за развитието и творческото израстване на формацията играе талантливият разградски диригент Красен Иванов. През 1994 г. той възстановява смесения четиригласен хор към православния храм „Свети Николай Чудотворец“. Маестро Иванов поема ръководството на „Железни струни“ през 1995 г. и е с решаващ принос за обновяването на репертоара и привличането на нови хористи. През 1996 г. се установяват приятелските творчески  взаимоотношения с хор „Славянско единство“ от Горна Оряховица, с диригент Донка Копринкова, които продължават и до днес.

През месец май 1999 г. са отбелязани 120 години от създаването на църковния хор и 95 години на „Железни струни“. Тогава е обявено решението за възобновяването на музикалното дружество „Железни струни“, което става факт на 3 декември 1999 г, когато е проведено Учредителното събрание. През месец май 2000 г, хорът прави записи на свои изпълнения и ги издава на диск за първи път в своята история. „Железни струни“ инициира идеята за периодични регионални срещи между хоровете от различни градове във североизточна България. Първата изява от този тип е на 18 май 2001 г, когато в нашия град на сцената се изявяват хоровете от Разград, Русе, Търговище и Шумен.

През следващата година хорът взема участие в XIX Международен хоров фестивал и проведения на него Международен хоров конкурс в град Превеза в Гърция. След силното си представяне получава сребърен медал. По инициатива на НЧ „Развитие 1869“,  музикално дружество „Железни струни“  и община Разград, градът ни става домакин на I хоров фестивал „Разград – 2002“ на 17 и 18 май. В националното културно събитие, освен хорът от нашия град, вземат участие още женски камерен хор „Златна лира“ от Търговище, с диригент Илиана Иванова, смесен хор „Родни звуци“ от Шумен, с диригент Венета Вичева, смесен хор „Седянка“ от Силистра, с диригент Антонина Колева, мъжки хор „Свети Иван Рилски“ от Дупница, с диригент Радко Енчев и смесен хор „Славянско единство“ от Горна Оряховица, с диригент Донка Копринкова. На следващата година формацията участва в Международния фестивал „Орландо ди лассо“ в град Камерино, Италия. Там завоюва трето място и се нарежда сред най-силните хорове в света.

През последните години на творческата си дейност „Железни струни“ продължава да надгражда вече постигнатото. Под диригентството на Маестро Красен Иванов се изпълняват за първи път творби от Томас Морли, Витория Брамс, Дворжак, Чайковски, Рахманинов и мн. др.  Диригентът преработва специално за „Железни струни“ редица хорови творби като „Святата“ на Димитър Ненов, части от Уестсайдска история“ на Бърнстейн, коледни песни и др. Маестрото е автор и на една вече изпълнявана от формацията творба „Отче наш“. На Красен Иванов днес помагат Полина Куманова, като помощник-диригент и Росица Дачева, като корепетитор.

Хорът е носител на орден „Кирил и Методий“, на много наши и международни награди. Гостувал е с успех в Италия, Гърция, Чехия и др. Носител на три сребърни и един бронзов медал от международните си участия.

През 2018 г. хорът записва поредното си силно международно участие, като спечели сребърен медал на Международния фестивал в Паралия Катерини в Гърция.

В хор „Железни струни” пеят 40 мъже и жени, ръководител е диригентът Маестро Красен Иванов. Хорът е носител на орден „Кирил и Методий“, на много наши и международни награди. Гостувал е с успех в Италия, Гърция, Чехия и др. Носител на три сребърни и един бронзов медал от международните си участия.