МУЗИКАЛНА ШКОЛА „ИЛИЯ БЪРНЕВ“

decor

Музикална школа „Илия Бърнев“ е основана през 1955 г. Решението затова е взето през месец май, на заседание на управителния съвет на НЧ „Развитие“. Първият й директор е Руцка Цолова, преподавател по пиано и теория на музиката. Учебната година започва на 31 октомври 1955 г. с 53 ученици и преподаватели. Водят се занятия по цигулка, пиано и акордеон. За работата на школата се ползват една стая в читалищната и две стаи в театралната сграда.  Тя носи името „Илия Бърнев“ от 1968 г.

През годините постепенно се разнообразяват и обогатяват формите на работа с подрастващите. От 1960/1961 г. започва обучение по виолончело, от 1961/1962 г. по кларинет, от 1963/1964 г. по флейта, от 1979/1980 г. по китара. В наши дни в школата се провеждат занимания по пиано, цигулка, вокално майсторство, китара, барабани, гъдулка и гайда. В юбилейната 2019 г. по тези специалности се обучават повече от 70 музиканти на различна възраст.

След Руцка Цолова директори на школата са Милка Диканарова, Иван Панчев, Борис Велчев, Катя Лисова, Васил Вътев, Василка Димитрова и Ангелина Колева. Последните директори на „Илия Бърнев“ са Надежда Радославова и Деан Денчев.

Трайна следа като преподаватели и лектори в школата оставят: Борис Попов, Йоанна Чобанова, Георги Бозаджиев, Николина Иванова, Дончо Вълканов, Йордан Йорданов, Григорина Софрониева, Светлана Дайнова, Галина Героева и Нина Георгиева.

Днес в „Илия Бърнев” това високо професионално ниво поддържат и надграждат музикалните педагози Надежда Радославова, Деан Денчев, Галина Героева, Нина Георгиева, Росица Дачева, Андриан Маджаров, Детелина Тодорова, Евгени Якимов и Явор Якимов.

През вече близо 65 годишната история на „Илия Бърнев“,  магията на музиката в нея са попивали няколко поколения разградчани. В школата са идвали цели фамилии  – баби и дядовци, майки и бащи, деца и внуци.

През годините са работили преподаватели, чийто професионализъм, педагогически такт и любов към децата отдавна са се превърнали в запазена марка.

Възпитаниците на  „Илия Бърнев“ са донесли на Разград и България много отличия и награди от Международни и национални фестивали у нас и в чужбина. Само през последните години талантите от школата спечелиха: втора награда от Международния конкурс „Ангелски гласове“ в Белград 2016, втора награда от Международния конкурс „Evro stars“ в Малта 2017 г,  пет първи и две втори места в Националния фестивал на Музикалните школи Пловдив 2017. През 2018 г. завоюваха: второ място в конкурса „Даворин“ в Белград,  една първа, пет втори, една трета награда от Международния конкурс „Вива пиано“ в София, една първа, три втори, две трети и една специална награда от Международния конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“ във Велико Търново, както и  „Гран при“ и три първи награди от XII Национален конкурс „Морско конче“ във Варна.

Възпитаниците на „Илия Бърнев“ са участвали с успех в Малта, Малага, Канарските острови, Санкт Петербург, Белград и други.

Възпитаници на школата са световноизвестната цигуларка Ваня Миланова, популярният в цяла Европа пианист Федоси Керчев и звездата на българската поп музика Виктория Терзийска, известна като Вики от „Мастило“.

В школата са се подготвяли много от музикалните педагози в града, диригенти и музиканти. За значимите си постижения МШ „Илия Бърнев“ е носител на престижната награда „Златен пегас“.