Читалище „Развитие“ отбеляза век и половина с празнични прояви

В Деня на народните будители – 1 ноември, в сградата на Народно читалище „Развитие 1869“ – Разград се събра множество от хора. Не само, за да отбележат празника на просветните дейци, но и да съпреживеят заедно честването на личния юбилей на културната институция, която в петък отпразнува 150 години от своето създаване. Знаменателното събитие беше съпроводено от различни прояви. Гостите бяха посрещнати с питка, а всеки се окичи с празнични лентички с надпис „НЧ „Развитие 1869“ – 150 години възход“. Архивни фотоси от историята на институцията през годините привличаха погледите на присъстващите във фоайето. Те с интерес наблюдаваха запечатаните мигове от изяви на читалищните формации, а допълващата снимките информация разказва кои диригенти са работили с хор „Железни струни“, например, и дава още допълнителни сведения. Фотоизложбата е посветена на 150-годишния юбилей на читалището и навършването на 115 години от създаването на хора. Организаторите й са културната институция и държавен архив – Разград. Тя съдържа три раздела. „Ретро“ е с фотоси от периода на създаване на читалището до 1947 година. Вторият разказва историята на хора, а третият съдържа информация за съвременните постижения на другите състави. Хората, които разполагат с архивни кадри или документи, свързани с читалището, бяха приканени да ги предоставят, за да обогатят фонда.

Юбилейният сборник с автор Любомир Илиев – секретар на читалището, който разказва в детайли историята на културната институция, също беше презентиран пред събралото се множество. Той има богат снимков материал и ще бъде предоставен на читалища и библиотеки с цел да достигне до широката общественост. В него са представени любопитни и по-малко известни факти, свързани със събитията около НЧ „Развитие 1869“.

По традиция в Деня на народните будители бяха връчени наградите „Никола Икономов“. Тазгодишните носители на званието са Станчо Станчев, който дълги години е оркестрант – гъдулар в Капанския ансамбъл и оркестрант и ръководител на художествени колективи в читалища от Община Разград. Той популяризира българския фолклор не само в България, но и далеч извън границите й. Станчо отбеляза, че е отдал 65 години от живота си на сцената и благодари за оказаното му признание. По предложение на инициативен комитет другата награда се присъди на Петър Арнаудов – талантлив художник и известен в средите на шахмата. Той получи своето признание същия ден по време на церемония в Дома за стари хора. Преди това, заместник-министърът на културата Амелия Гешева връчи на председателя на читалищното настоятелство Красимир Харалампиев плакет на Министерството с вечния календар.

Награди получиха и учениците, взели участие в обявения по-рано конкурс за есе на тема „Светлината на нашето минало като светлина на нашето бъдеще“. До финала достигнаха 12 отличени творби. Тийнейджърите от различни училища получиха грамоти, пропуски за театрални представления на читалището и предметни награди. Деница Димитрова от 12 клас в Професионалната гимназия по химични технологии и биотехнологии „Мария Кюри“ се класира на второ място, за което получи грамота, годишен пропуск за представления и таблет. С лаптоп пък си тръгна осмокласничката от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ Дивна Аврамова, класирана на първото място. Наградите далеч не приключиха дотук, защото Даниела Неделчева – старши експерт РЕКИЦ „Читалища“, връчи от името на Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища почетния знак на Съюза за активна читалищна дейност и по повод 150-годишния юбилей. Областният управител Гюнай Хюсмен пък стана първият носител на учредената награда на името на основателя на читалището Димитър Хранов. Тя се дава за особено големи заслуги към читалището. По-конкретно, заради помощта, която Гюнай Хюсмен оказва за финансирането на подмяната на дограмата на сградата, която е от 50-те години на миналия век. Припомняме, че тя беше сменена с финансовата подкрепа на председателството на Турската агенция за сътрудничество и координация.

Едни от най-дългоочакваните събития по време на тържеството бяха двете театрални представления. Преди актьорите да завладеят публиката обаче театралната история на Разград, която започва от читалището-юбиляр, беше представена по време на оригиналните ретро театрални новини. „Многострадална Геновева“ беше поставена на сцена според старите обичаи представители на читалищното настоятелство да се изявяват като актьори. Като самодейни артисти пред публиката излязоха Любомир Илиев като Графа, Красимир Харалампиев в ролята на Геновева, Петър Петров – Голос, Илко Костов – Берта, Стамен Матеев – леля Станка. Актьорската им игра доказа, че притежават завиден талант и обраха овациите на зрителите. Режисьор на постановката беше Веселин Керемедчиев – актьор и ръководител на Младежка формация за театър „Импулс“ към читалището. Под негово ръководство успешно на сцената се представиха и младежите от формацията с постановката „Женско царство“. Те предизвикаха не само одобрителни възгласи, но и предадоха атмосферата на епохата и емоциите на своите герои по неподправен начин, досущ като професионални актьори. Публиката се смееше на абсурдните ситуации, в които изпадат мъжете, когато се установи женското царство, и съпреживяваха заедно с тях произтичащите от това страдания за силния пол.

Тържеството приключи с поднасянето на цветя и поздравителни адреси. Сред официалните гости на тържеството бяха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, областният управител Гюнай Хюсмен, народният представител Десислава Атанасова, Галина Георгиева – временно изпълняваща длъжността кмет на Община Разград, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища, д-р Валентин Василев, зам. областният управител Евгени Драганов, Виолета Антонова – директор дирекция „Култура, спорт, туризъм“, началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков. Всички се обединиха около мнението, че културата и духовността са основните съзидателни сили, които трябва да се предават на следващите поколения.

Десислава СТЕФАНОВА, Вестник „Екип 7“

decor