Богата програма за 65-годишнината на Музикална школа „Илия Бърнев“

Тази година Музикална школа „Илия Бърнев“ към Народно читалище „Развитие 1869“ отбелязва 65-годишнина от създаването си. Предвидена е богата програма по този повод, съобщиха директорът на школата Деян Денчев и секретарят на читалището Любомир Илиев, Традиционните инструментални концерти, които се организират всяка година, са само част от нея. Първият от двата – „Звуците на любовта“, вече е част от културния календар за февруари е ще се проведе в навечерието на Свети Валентин – на 11-ти в читалище „Развитие 1869“ от 18 часа. В навечерието на първа пролет – на 20 март, предстои „Музиката на цветята“, който е само за дуети и камерни изпълнения. И двата концерта са на инструменталистите от школата.

В края на учебната година, през юни, са предвидени още два големи концерта, които се обмисля да се проведат през един ден, но датите все още не са уточнени. Първият ще бъде в класическа форма, а вторият – в популярна форма, който при хубаво време ще се проведе под открито небе.

Много бивши възпитаници на школата са пожелали да участват в проявите. „Предвидено е да присъстват много гости – колеги преподаватели от цялата страна, а покани ще получат и известни възпитаници като Фидоси Керчев и Вики от „Мастило“, каза Денчев.

В края на календарната година, като своеобразно заключение, коледният концерт също ще бъде част от празничната програма. Тя включва още фотоизложба, която ще бъде открита в читалищната сграда, и юбилеен вестник за бъдещите поколения с най-интересното от историята на школата, включвайки интервюта с нейни известни възпитаници.

Изявите на талантливите музиканти далеч не приключва дотук, като към тях е отправена покана от Музикалното училище в Санкт Петербург, взело участие в Националния конкурс „Димитър Ненов“. По време на пролетната ваканция, на 11 април, е планиран съвместен концерт, като от Разград ще пътуват трима преподаватели с три деца.

Историята на школата започва през месец май 1955 година. Първите й възпитаници прекрачват вратите за първи път на 31 октомври същата година, а до днес децата, обвързали житейския си път с музикалното средище, са над 9000. Пръв директор е Руска Цолова. През 1968 г. Музикалната школа приема името на бележития разградчанин Илия Бърнев, свързал живота си с разградското симфонично дело.

Годишнината става повод за създаването на лого, дело на Красимир Харалампиев – председател на читалищното настоятелство.

Десислава СТЕФАНОВА, Вестник „Екип 7“

decor