Концертът на Читалище „Развитие 1869“ създаде празнично настроение

В сряда театралната зала на Народно читалище „Развитие 1869“ се изпълни с горди родители и близки, приятели на културното средище, дошли да се насладят на изпълненията на формациите към културната институция. Приветствие към тях отправи председателят на читалищното настоятелство Красимир Харалампиев. Коледният спектакъл тази година беше по-специален, защото освен посветен на предстоящия светъл празник, бе и юбилеен. През настоящата година се отбелязаха 150 години от създаването на Читалището. Председателят му направи и кратка равносметка за отминаващата си вече година, която за културното средище е била много успешна и пожела бъдещи големи юбилейни постижения, а към присъстващите отправи лични благопожелания. Водещ на празничния спектакъл беше актьорът Илия Деведжиев, който посочи, че набирането на фонда за построяването на сградата е започнало със 135 лева, което е изключително. А дори Маргарет Тачър е останала удивена от читалищата в България като храм на познание и културни ценности и притегателен център за българите.

Празничната атмосфера се възцари още с първото изпълнение „О, Holy Night“ на Хор „Железни струни“ с диригент Красен Иванов. А още с първите тактове на „Jingle Bells“ и „We Wish You a Merry Christmas“ Коледата се настани трайно на сцената. С виртуозното изпълнение на китара Пламен Начев пренесе публиката в света на „Ла Ла Ленд“, а Ивана Хосровян, Славена Денчева и Християна Наковска завладяха присъстващите с красивите мелодии, изпълнени на пиано. Сред останалите участници в празничния концерт-спектакъл, които допринесоха за коледното настроение, бяха представителите на Балетната школа, на Музикална школа „Илия Бърнев“, Вокална група „Въртележка“, Камерна група към Хор „Железни струни“.

Програмата на спектакъла се състоя от две части, между които за публиката беше предвидена пауза – коктейл. За тези, които безкористно са отдали от времето и от себе си на читалищното дело бяха предвидени благодарствени писма – знак за внимание и признание, свързан и с юбилея на Читалището.

Десислава СТЕФАНОВА, Вестник „Екип 7“

decor