В Деня на театъра 27 март 2021

Честит празник на младите актьори от театър „Импулс“ и Веселин Керемедчиев – художественият им ръководител, който поддържа жив пламъка на духа и таланта!

Народно читалище „Развитие 1869“ 152 години е огнище на просвета и култура, в което твори екип от съвременни будители и развиват талантите си децата на Разград – неговите бъдещи будители!

В Младежката формация за театър при Народно читалище „Развитие 1869“ играят хора с будни умове и непреклонна воля, да творят и съхраняват безценните богатства на българската духовност.

Благодарим Ви! Гордеем се с Вас!

Младежка формация за театър „Импулс“ е основана през 1997 г., утвърдена в културния живот на Разград, Със своята оригиналност и високо творческо ниво Младежката формация за театър е носител на редица престижни награди.

 Най-новите сред тях са: Специалната награда и Първа награда на Национален фестивал „Малкият принц“ В. Търново; две първи награди за главна и поддържаща мъжка роля от Национален фестивал „Климент Михайлов“Русе.

От историята на театралното изкуство:

Първото театрално представление, за което има оставени доказателства, е това на религиозните пиеси, свързани с Озирис и Изида  2500 години пр.н.е. в Египет. Тази история се разиграва всяка година по време на фестивали, давайки по този начин началото на дълготрайната връзка между театъра и религията.

Древните гърци превръщат театъра в изкуство, като поставят стандартите на трагедията, комедията и сатирата. Повечето гръцки пиеси се състоят от митологични персонажи. Актьорите в древногръцкия театър, които играят на открито, в амфитеатрални сгради, са само мъже. Древните гърци разработват основите и понятията на драматичната критика, актьорското майсторство като професия и театралната архитектура. В началото актьорите са само двама. Третият актьор е въведен от Софокъл. По това време липсват сценични декори. Знаменити драматурзи от това време са Есхил, Софокъл, Еврипид, които са наричани бащи на гръцката трагедия, а Аристофан – баща на комедията. В Рим могат да се отбележат Плавт и Сенека. В Гърция също така се провеждат ежегодни състезания между драматурзите (подобно на спортистите), в които се взима предвид и мнението на публиката.

 

 

decor