18 април е Световният ден за опазване на паметниците на културата

Денят се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО.
На този ден отдаваме дължимото на националното ни наследство, почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му, което е изключително отговорна роля.
18 април е повод да се привлече общественото внимание във всички страни по света към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата.
Музикалният дом в Разград е със статут паметник на културата.
Сградата е нотариална собственост на първия културен институт, създаден в града – Народно читалище „Развитие 1869“, но тя принадлежи на цялата градска общественост.
Да запазим културното наследство на Разград и същевременно да създаваме условия за духовното му развитие е предизвикателство и отговорност. За целта е необходимо да обединим усилията и ресурсите на цялата общественост, за да съхраним Музикалния дом – паметник на културата, един от символите на родния град.
Музикален дом „Екатерина и Димитър Бъчварови“ е културен символ на Разград, свързан с неговата история, съвременен екстериор и духовен облик.
Мерките за укрепване и ремонт на Музикалния дом са неотложни поради прогресираща ерозия, която застрашава неговата цялост. За целта е изготвен Инвестиционен проект “Конструктивно укрепване, ремонт на покрив и фасади на сграда „Музикален дом“, изготвен от арх. Цветелин Радев и инж. Димитър Колев, с лиценз за работа с паметници на културата.
Музикалният дом е построен от Димитър Бъчваров, председател на Музикалното дружество, любител на хоровото пеене, създател на фонд „Постройка на Музикален дом“ през 1938 г. и основен дарител на средства за построяването му.
На 5 май 1940 г. Музикалният дом е официално открит.
От тогава до днес, емблематичната за Разград сграда, е дом на Музикално дружество и хор „Железни струни“, създаден през 1904 година – осми по ред хор в страната, носител на орден „Кирил и Методий“ I-ва степен, престижната награда „Никола Икономов“ и многобройни призове от Национални и Международни музикални форуми. Хор „Железни струни“ е културна марка на Разград и България, която съчетава 117 годишна традиция и съвременно музикално звучене.
Строежът на двете емблематични за Разград сгради – Музикалния дом и Стария театър е нагледен пример какво може да се постигне с енергията на хората, когато се обединят около благородна кауза. В продължение на близо 40 години разградчани събират лев по лев средствата, с които са построени тези два храма на духовността.
decor