81 години Музикален дом Разград – единствен по рода си в България

Настоятелството на Народно читалище „Развитие 1869“ отправя

П О К А Н А

към местната власт, културната общественост, бизнеса, гражданите и гостите на Разград 

На 5 май /Светла сряда/ от 18:00 ч.   

Заповядайте на честването, организирано по повод 81-та годишнина на Музикалния дом

Програмата ще започне с Водосвет,  ще бъде открита монументална фотоизложба от уникалната история на строежа на Музикалния дом и ще завърши с празничен концерт на хор „Железни струни“.

Музикалният дом „Екатерина и Димитър Бъчварови“, със статут паметник на културата, е един от символите на Разград, свързан с неговата история, съвременен екстериор и духовен облик.

Сградата се нуждае от спешни мерки за укрепване и ремонт,  поради прогресираща ерозия, която застрашава нейната цялост.

За целта Настоятелството на читалище „Развитие 1869“ възложи изработването на

ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЕКТ

  1.    Част: „Архитектура“ и
  2.    Част: „Конструктивна“

 “Конструктивно укрепване, ремонт на покрив и фасади на сграда с идентификатор 61710.505.7022.2 „Музикален дом“, ул. „Ст. Караджа“ № 1 гр. Разград, Община Разград“ – изготвени от арх. Цветелин Радев и инж. Димитър Колев, /Архитектурно студио „Проект плюс“ В. Търново/ с лиценз за работа с паметници на културата

Проектът е завършен и е в законова процедура по съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство в София.

Инвестиционният проект е внесен в Община Разград, с предложение и обосновка,  за да бъде включен в Дейност 2.1.7.2. Ремонт и мерки за енергийна ефективност в сграден фонд «Модернизиране на читалищата в Община Разград», от Плана за интегрирано развитие на Община Разград за 2021-2027 година.

Строежът на емблематичната за Разград сграда – Музикален дом „Екатерина и Димитър Бъчварови“ е нагледен пример какво може да се постигне с енергията на хората, когато се обединят в благородно дело. В продължение на близо 40 години разградчани събират лев по лев средствата, с които са построени два храма на духовността – Музикалния дом и Театралната читалищна сграда /Стария театър/.

Подкрепата на местната власт е от голямо значение за успеха на това мащабно начинание.

Основен дарител на средства за построяването на Музикалния дом е Димитър Бъчваров, председател на Музикалното дружество, любител на хоровото пеене, създател на фонд „Постройка на Музикален дом“ през 1938 година.

На 5 май 1940 г. се е състояло освещаването и официалното откриване на Музикалния дом – една уникална за страната сграда.

От тогава до днес, емблематичната за Разград сграда, е дом на Музикално дружество и хор „Железни струни“, създаден през 1904 година – осми по ред хор в страната, носител на орден „Кирил и Методий“ I-ва степен, престижната награда „Никола Икономов“ и многобройни призове от Национални и Международни музикални форуми.

Хор „Железни струни“ е културна марка на Разград и България, която съчетава 117 годишна традиция и съвременно музикално звучене.

Да запазим културното наследство на Разград  и същевременно да гарантираме, че той отговаря на съвременните изисквания – това е съвместна отговорност:

  • Отговорност на НЧ „Развитие 1869“ като собственик на емблематичната сграда;
  • Отговорност на местната власт, съгласно Закона за културното наследство;
  • Отговорност на цялата градска общественост.

Да обединим усилията и възможностите си, за да съхраним и укрепим един от символите на родния град.

 

 

 

 

 

 

decor