С изложба и концерт бе отбелязана 81-а годишнина на Музикалния дом в Разград

С изложба и концерт бе отбелязана на 5 май 81-а годишнина от откриването на Музикалния дом в Разград. Честването започна с водосвет, отслужен от архиерейския наместник отец Георги.
Музикалният дом „Екатерина и Димитър Бъчварови“, със статут паметник на културата, е един от символите на Разград, свързан с неговата история, съвременен екстериор и духовен облик, посочи секретарят на читалище „Развитие“ Виолета Антонова. Тя акцентира на това, че сградата се нуждае от спешни мерки за укрепване и ремонт, поради прогресираща ерозия, която застрашава нейната цялост. За целта читалищното настоятелство е възложило изработването на инвестиционен проект за конструктивно укрепване, ремонт на покрив и фасади на сградата. Той е завършен и е в законова процедура по съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство. Внесен е в община Разград, с предложение и обосновка, за да бъде включен в Плана за интегрирано развитие.
Да запазим културното наследство на Разград и същевременно да гарантираме, че той отговаря на съвременните изисквания – това е съвместна отговорност: отговорност на НЧ „Развитие 1869“ като собственик на емблематичната сграда, на местната власт и на цялата градска общественост, каза Виолета Антонова. Тя анонсира, че за да се подпомогне укрепването и съхраняването на този символ на града предстои да бъде обявена Дарителска кампания. Нека по примера на нашите предшественици, съградили Музикалния дом да обединим усилията и възможностите си и да подкрепим начинанието, допълни секретарят на читалището.
Маестро Красен Иванов, ръководител и диригент на хор „Железни струни“ откри монументалната фотоизложба с фотографии и документи от уникалната история на строежа на Музикалния дом. Концерт по повод празника изнесе хор „Железни струни“, поздрав към присъстващите отправи и едно от талантливите деца на Разград – Дея Куманова. Сред гостите на събитието бяха зам.-кметът на Община Разград Руска Вътева и Свилена Дечева – председател на постоянната комисия по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности в Общинския съвет.

decor