165 години читалищно дело празнуват днес българските читалища

 

Честит празник – Денят на сакралните букви, духовното  дело на светите братя Кирил и Методий – свещеният български принос към световната култура!

Днес е и официалният празник и на българските читалища.

Духът винаги ще е по-силен от всичко и ще движи света напред!

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е официален празник на читалищата – български културен феномен, единствен в света и официално признат за ценен принос в съкровищницата на световното нематериално културно наследство.

110 години се навършват и от основаването на Съюза на народните читалища в България.

2021-а е под знака на тези бележити годишнини с мото: „Партньорски отношения, основани на уважение, професионализъм и експертност“.

152 години Нарoдно читалище „Развитие 1869“ Разград е част от историческия летопис на читалищното дело. От 1869 и днес то отстоява достойно своя статут на първият културен институт, създаден в Разград.

Най-голямото читалище, което съхранява традициите и създава нови условия за духовни постижения. То е огнище на духовно просвещение и култура, което отделя специално внимание на децата и младежите с дарба в изкуствата като пробужда творческия потенциал на младите автори. Отдава значимото и на утвърдените творци, за да има приемственост в създаването на културното наследство на Лудогорието.

НЧ „Развитие 1869“ поддържа високо качеството на своя културен продукт, въпреки трудностите и ограниченията. С нови творчески концепции и маркетингови подходи екипът на читалището обогатява фонда на местната и националната култура.

Да съхранява културното наследство на Разград и да създава съвременни условия за неговото духовно развитие – това е основният принцип в дейността на Читалището.

165 години читалищно дело и 110 години Съюз на народните читалища бяха достойно отбелязани с Празничен хоров концерт, с участието на хор „Железни струни“ при НЧ „Развитие 1869“ Разград, с диригент Красен Иванов и хор „Славянско единство“ при НЧ „Напредък 1869“ Горна Оряховица, с диригент Донка Копринкова. Изтъкнати състави – фактори в хоровото дело в национален и международен мащаб.

Тържествено начало на градския празник 24 май постави изпълнението на хор „Железни струни“ при НЧ „Развитие 1869“. Венец пред паметника на „Св. Седмочисленици“ бе поднесен от Красимир Харалампиев – Председател на читалището и Виолета Антонова – Секретар. Настоятелството, хористите и преподаватели в школите при Читалището взеха участие в Празничното шествие на културните институти и образователните структури в Разград.

 

decor