„Читалищата – живото наследство на България“

НЧ „Развитие 1869“, първото и най-голямо читалище в Разград, участва в Програмата на новата културна проява с ефектно начало на концерта в Археологически резерват „Абритус“.

Естествени и талантливи младите певци от Класа по вокално майсторство на Детелина Тодорова от Музикална школа „Илия Бърнев“, грабнаха сърцата и отвориха широките усмивки на гостите на събитието.

Мартина Матева ги развесели с песента „Леле, свашке“.

Йордан Гавазов вдигна градуса на настроението на публиката с „Рипни, Калинке“.

В дует Марти и Данчо изпълниха „Тръгна Желка на оране“.

„Песен на гайдарчето“ изпя Ренета Петрова.

Пресияна Тодорова предизвика бурни аплодисменти с „Това е моят свят“. В отговор тя ги дари с очарователната си усмивка.

Над 230 самодейци от 25 читалища от общините Разград, Исперих, Кубрат, Лозница, Завет и Самуил се включиха във фестивала „Читалищата – живото наследство на България”. Те представиха фолклор на етносите, населяващ Лудогорието, а и Балканите, на открита сцена „Театрон“ в Археологическия резерват „Абритус”.

Самодейците пяха и танцуваха, а близо до тях в занаятчийски шатри твориха майстори на традиционни сувенири. Посетителите имаха удоволствието, с помощта на занаятчиите, да изработят самостоятелно уникални сувенири. Представители на читалищата от Побит камък, Островче, Осенец, Раковски, споделиха с посетителите уменията си да творят красота на основата на традициите.

Събитието е под знака на 165 години читалищно дело и 110 години Съюз на народните читалища.

Всички участници във фестивала получиха грамоти за отлично представяне от организаторите – Община Разград и РЕКИЦ Читалища.

 

decor