„Музиката е съкровищница, в която всяка националност внася своя принос  за общото благо на цялото човечество.“

 Емблематичният цитат от Чайковски стана мото на Годишната продукция на Клас пиано с ръководител Татьяна Желева, от Музикална школа „Илия Бърнев“ при НЧ „Развитие 1869“.

На 30 юни в Залата на Музикален дом „Екатерина и Димитър Бъчварови“, възпитаниците на титуляра Росица Дачева, които бяха подготвени от заместник преподавателя по пиано г-жа Желева, представиха оригинална програма, по случай завършването на сезон 2020/2021.

Очарователните Лилия Опрева и Невена Драганова се превъплътиха в ролята на водещи на музикалната програма. Те спечелиха сърцата на гостите със своя финес и умение да говорят пред публика.

Изящната балерина Мадлен Пламенова /6 год./ направи  своя дебют като откри концерта с изпълнение на „Прела баба“ на 4 ръце, заедно с преподавателя Татьяна Желева. Мадлен спечели овации и със самостоятелните си изпълнения на Етюд; Пролет и Котешки марш.

Водещата Лилия Опрева дебютира с Френска песен и очарова публиката, а заедно с Руми Станчева повишиха още настроението с блестящо изпълнен „Казачок“.

Йоана Цонева много старателно дебютира с Френско-италианска песен.

Етюд от Ал.  Райчев представи умело в индивидуалното си изпълнение Руми Станчева.

Приказният танц на Димитър Ненов подейства вълшебно на гостите, изпълнен превъзходно от водещата Невена Драганова. Тя спечели аплодисменти и с Етюд на Карл Черни, опус 849.

Празнично прозвуча Валс от Шостакович в изпълнение на Никол Димитрова. Гостите в залата бяха впечатлени от изпълнението на Никол.

Михаела Златева постави виртуозен финал на концертната програма с „Утешение“ № 3 в ре бемол мажор от Ференц Лист. Лекотата, с която девойката изпълни въздействащото произведение на унгарския композитор, предизвика възторг и аплодисменти от страна на гостите в залата.

Чар и отлична подготовка показа обаятелният Клас пиано, чиято Продукция е финална в  Годишната концертна програма на формациите при НЧ „Развитие 1869“, сезон 2020/2021.

Преподавателят по заместване Татьяна Желева благодари на децата и родителите, Тя изказа специална благодарност към Виолета Антонова, секретар на Читалището и Деян Денчев, директор на Музикалната школа за добрата съвместна работа.

Виолета Антонова поздрави младите пианисти за старанието и нивото на усвояване на инструмента. Благодари г-жа Желева, за професионализма и аристократичното обаяние, с което работи и възпитава младите музиканти от Школата. Секретарят изрази респект и благодарност към съпричастните родители, партньори в създаването на художествения продукт.

Експозето започна с цитат от руски композитор и завършва с философската фраза на български писател:

„Не отнемайте на човека представата за прекрасното, защото тя е по – потребна и от хляба, тъй като в нея е изворът на надеждите, а без нея сме скотоподобни от алчност и земни блага.“ Емилиян Станев

 

 

decor