Триумф на млади таланти в Осмия Национален конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“

Млади виртуози на клавирното изкуство от Русия /това е второ поред издание на форума с международно участие/, Разград, Сливен, Габрово и Казанлък взеха участие в осмото издание на това значимо събитие в духовния живот на нашия град.
Конкурсът се провежда с подкрепата на Община Разград, Народно читалище „Развитие 1869“ е домакин, а Музикалната школа – организатор в партньорство с къща музей „Димитър Ненов“.
В респектиращата конкурсна програма на 18.09.2021 се представиха 17 индивидуални изпълнители в пет възрастови категории и три клавирни дуета в две възрастови категории.
В залата на Народно читалище „Развитие 1869“ прозвучаха оригинални творби на самобитния композитор Д. Ненов, роден в Разград, В свободната програма публиката се наслади на Моцарт, Бах, Рахманинов, Хачатурян и др.
Професионално жури от изтъкнати музикални педагози Евгени Желязков – председател, Александър Василенко и Боян Бъчваров обяви класирането. Те връчиха наградите, осигурени от Община Разград на Церемония в Театралната залата на Читалището.
Християна Наковска спечели специалната награда за най-добро изпълнение на произведение от композитора Димитър Ненов.
Възпитаничката на музикалната школа „Илия Бърнев“, която е носител на награди и от редица други конкурси, впечатли журито с виртуозното изпълнение на произведение от българския композитор и заслужи приза, който традиционно се връчва от къщата-музей на името на видния разградчанин.
Специалната награда на НЧ „Развитие 1869“ за високи педагогически постижения получиха преподавателите Елена Юлиянова от Казанлък и Весела Пенева от Габрово. Второкласникът от руското селище в Ленинградска област Кузьмоловский Илья Макаров спечели първа награда.
При най-малките участници първа награда бе присъдена и на Лорен Николова.
Във втора възрастова група по преценка на журито първа награда не бе присъдена. На второ място бяха класирани Грациела Кънина и Константин Радев, а трето място спечели Невена Драганова.
Освен грамоти и парични стимули най-малките участници бяха зарадвани и с огромни плюшени играчки.
Победители в трета възрастова група станаха Христиана Харалампиева и Тома Вълков, а други трима млади пианисти получиха поощрителни награди.

Призът в четвърта възрастова група отиде при Виктор Василев, а на второ място бе класиран Деян Денчев. При най-големите награди получиха Любомира Ангелова и Християна Наковска. С призове си тръгнаха и дуетите пианисти Дара Матева – Емир Шукри, Ивана Хосровян – Михаела Тодорова и Любомира Ангелова – Виктор Василев.

Конкурсът завърши с галаконцерт на лауреатите, на сцената на читалище „Развитие 1869“.
На 18 и 19 септември 2021 Народно читалище „Развитие 1869“ предостави своята сцена на изявени, млади таланти, наследници на Димитър Ненов, смятан за един от най-виртуозните български пианисти. Оригинален и самобитен композитор, архитект и интелектуалец, той е първият директор на Българското национално радио от златната епоха на Сирак Скитник.
Роден в Разград, завършил в Дрезден и в Болоня, той е създател и на някои известни сгради в София и страната.
С неповторимата си творческа индивидуалност, богата култура и човешко обаяние като преподавател в Музикалната академия Димитър Ненов има магнетично въздействие върху своите ученици.
Участниците в конкурса виртуозно превъплътиха неговия символичен завет:
„Когато говорим за инструмента, винаги ще мислим, че е продължение на човешката ръка и се създава едно цяло. Крайната цел е не пианото да говори, а артистът, човекът да говори чрез пианото“. Димитър Ненов

0 коментара

Триумф на таланти в Осмия Национален конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“

Млади виртуози на клавирното изкуство от Русия /това е второ поред издание на форума с международно участие/, Разград, Сливен, Габрово и Казанлък взеха участие в осмото издание на това значимо събитие в духовния живот на нашия град. В респектиращата конкурсна програма на 18.09.2021 се представиха 17 индивидуални изпълнители в пет възрастови категории и три клавирни дуета в две възрастови категории….

Вижте повече

 

1 коментар

Detelina Todorova

Пздравления за всички участници,бяха страхотни!!!
Адмирации и за техните преподаватели!!!👏🎹👏🎹👏

1

  • Отговор
  • Съобщение
  • 1 ч.
Съединението прави силата
Празнуваме 136 години от националното Съединение!
И днес актуални остават поуките от този изстрадан, но тържествен акт за България:
Обединен около една кауза и една цел, българският народ е силен и в състояние да постигне всичко!

1 коментар

Галина Героева

Честит празник!
  • Отговор
  • Съобщение
  • 1 седм.
Коледен концерт хор " ЖЕЛЕЗНИ СТРУНИ" Разград 2004 г.
youtube.com
Коледен концерт хор “ ЖЕЛЕЗНИ СТРУНИ“ Разград 2004 г.
Личен архив . Коледен концерт на хор “ Железни струни “ Разград 2004 . Зала филхармония . Диригент маестро Красен Иванов , солист Цветана Радушева .Видео – …

2 коментара

  • Отговор
  • Съобщение
  • 3 седм.
Избрано е „Най-уместни“, така че е възможно някои коментари да са филтрирани.
decor