Ден на независимостта 22 септември 2021

Днес сме на световната карта като държава, а не като провинция, заради историческия 22 септември от 1908 година, когато народът и правителството имаха една цел – изпълнителна власт да е подчинена на народната воля и националния интерес.
Разград отбеляза 113 години от обявяването на независимостта на България с участието на изявени таланти от Народно читалище „Развитие 1869“.
Програмата от българска музика се състоя на площад „Независимост“, където през 1908 г. пред ликуващите граждани на Разград е прочетен за пръв път в града Манифеста на цар Фердинанд I Български.
Младата цигуларка от класа на Румяна Маркова в Музикалната школа – Джансу Чакалова изпълни „Ръченица“ от Парашкев Хаджиев.
Малката певица от Музикалната школа Мартина Матева, с вокален педагог Детелина Тодорова изпя народната песен „Тръгна Желка“ с блестяща орнаментика и предизвика възторжени аплодисменти.
Честит празник!
Културата и знанието ще ни направят наистина независими! Уважението и толерантността един към друг ще ни издигнат. Творческото въображение и куражът във всичко, което сътворяваме, водят към независимостта!
decor