„Аз обичам пианото, а ти?“

Любовта си към пианото изразиха с виртуозни изпълнения децата от Класа по пиано с музикален педагог Татьяна Желева, от Музикалната школа.

Младите изпълнители показаха високо ниво на усвояване на царя на инструментите и властелин на музиката – пианото. Мелодии от сърцето и клавирна техника поднесоха на публиката в залата на Музикалния дом на 22 юни, с които „разказаха“ защо обичат пианото.

Водещите Невена Драганова и Лили Опрева с детска искреност проведоха символичен диалог:

Лили: „Пианото, какво е то? И защо от векове наред остава царят на инструментите, властелинът на музиката?“

Невена: „Защо все повече деца и възрастни се влюбват в красотата на неговото вълшебство? Защо то никога не остарява? И най-вече как да обясним на хората защо обичаме пианото?“

Лили: „Музиката, която изпълняваме на пиано може да бъде бърза и бавна, весела и тъжна, меланхолична и тържествена. Чрез музиката всеки може да преоткрие себе си, да изразява чувствата и копнежите си, да намери своя стил и да го предаде на слушателите. Ако се вслушаме и се вглъбим в звуците на едно нестихващо пиано, ще се пренесем в един друг свят, толкова прекрасен и мечтан!“

Музикалната програма, изпълнена със старание и вдъхновение потопи зрителите във вълшебния клавирен свят.

Мадлен Пламенова и Невена Драганова откриха концерта с „Песничка за Чибис“ от Йордански;

Лили Опрева изсвири немската песен „Пчеличката“ и Етюд от Елена Есенина;

Люба Опрева очарова публиката с три детски песнички – „Дъждовни капки“, Кавали свирят“ и „Гъбки“;

Невена Драганова изпълни прекрасно „Весело пътуване“ от композитора Веселин Стоянов;

Йоана Цонева поднесе на публиката „Врабчетата“, Етюд и Народната песен „Козарче“

Клавирното дуо Невена Драганова и Михаела Златева претвориха „Танц фея Драже“ из  балета „Лешникотрошачката“ от  Пьотр Ильич Чайковски;

„Гайдарче“ и „В пещерата“ изпълни изящната балерина Мадлен Пламенова, която овладява и пианото;

Във вълшебния свят на пианото всеки звук е прекрасен, всеки акорд създава настроение.

В изпълнение на Никол Димитрова прозвуча „Багател“ № 6 опус 33 от Лудвиг ван Бетховен;

Омаен звук, изпълнен с красота – „Чучулигата“ на Чайковски – разля в сърцата приятна топлина изпод талантливите, нежни пръсти на Невена Драганова;

Михаела Златева изпълни „Самотен странник“ от Едвард Григ и „Мазурка“ на Александър Скрябин;

Никол Димитрова очарова публиката с Етюд № 7 опус 299 от Карл Черни;

Животът е като клавишите на пианото. Ту черен, ту бял. Този, който разбира това, създава хармонични акорди с бели и черни клавиши. Акордът – това е постижение в нашия живот.

С невероятните акорди на валса „Пролетни гласове“ от Йохан Щраус клавирното дуо Никол Димитрова и Михаела Златева постави завладяващ финал на годишния концерт на Класа по пиано, с педагог г-жа Желева.

Директорът на Музикална школа „Илия Бърнев“ поднесе благодарност и цветя на музикалния педагог Татьяна Желева за високия професионализъм и финес в работата с децата. Той връчи Удостоверение за завършен курс на изявения талант Никол Димитрова. Господин Деян Денчев поздрави всички участници за старанието и постиженията през изминалия творчески сезон в овладяването на:

„Пианото – прекрасен инструмент!

В музиката много важен фундамент.

Клавишите във него са като войници,

строени в черно-белите редици.“

Стихът напомня за дисциплината и труда, които са в основата на усвояване на музикалните умения. Те извайват таланта и го изпълват със съдържание.

 

 

 

decor